nana shutdown

«Οτι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο…» λέει ένα τραγούδι..

Από το Σεπτέμβρη του 1997 μέχρι σήμερα η νανά ήταν στο δίκτυό μας.

Ομως λόγω attacks που γίνονται εδώ και μήνες δυστυχώς δε μπορεί να παραμείνει άλλο, «προκαλεί
περισσότερα προβλήματα απ’όσα προσφέρει».

Αύριο θα γίνει οριστικά shut το interface που τη φιλοξενεί.

So long, and thanks for all the fish!

Bye Bye WiZy

Δυστυχώς χθες μας άφησε ο WiZy :-(

Καλό παράδεισο Κώστα Τζανίδη – Θα μας λείψεις πολύ…

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ λάβαμε ένα μήνυμα το οποίο δεν θα θέλαμε να λάβουμε ποτέ…

Το μήνυμα είχε στείλει ο καλός μας φίλος Γιάννης Τζανίδης και έλεγε τα εξής:

Πρωτομαγιάς μέρα διάλεξε ο Κωστής μας να μας αποχαιρετήσει για τους ουρανούς. Το τελευταίο αντίο αύριο 2/5 στις 2 στο νεκροταφείο.

Δυστυχώς οι λέξεις δεν βγαίνουν από το στόμα…οι λέξεις είναι πραγματικά λίγες για να εκφράσουν την θλίψη μας για αυτή την είδηση…

Ο Κώστας Τζανίδης ήταν μόλις 34 χρονών, ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη και ήταν αγαπητός σε όλους τόσο για τον χαρακτήρα του όσο και για τις γνώσεις και τις δεξιότητές του (ήταν τεχνικός Η/Υ, είχε ανοίξει το ίντερνετ καφέ CITY στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με την σκηνοθεσία στα τηλεοπτικά κανάλια της Καβάλας). Ωστόσο εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια πάλευε με την επάρατη νόσο! Πάλευε, όμως, με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια και υπομονή, με την οικογένειά του να στέκεται δίπλα στο πλευρό του με την ίδια αξιοπρέπεια.

Δυστυχώς, όμως, ο αγώνας αυτός ήταν άνισος…

Η κηδεία του Κώστα Τζανίδη θα γίνει στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καβάλας.

Καλό ταξίδι Κώστα. Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα σε σκεπάσει…

http://www.kavalapress.gr/kalo-paradiso-kosta-tzanidi-tha-mas-lipsis-poli/

Η εντολή Ignore

Αυτή η εντολή σου επιτρέπει ν’ αγνοήσεις διάφορους τύπους μηνυμάτων από τους χρήστες.

Μπορείς είτε να επιλέξεις ν’ αγνοήσεις εντελώς ή και συγκεκριμένα μηνύματα από ένα χρήστη.

nick!userid@host, private, invite, ctcp

Η σύνταξη της εντολής είναι: /ignore [-lrpcntikdwxu#] <on|off|nick/address> [type] [network]

Όπου p = private, c = channel, n = notice, t = ctcp, i = invite, k = control codes, d = dccs.

Επίσης:

Με το -uX μπορούμε όπου X να συμπληρώσουμε τα δευτερόλεπτα μετά τα οποία θέλουμε ν’ αφαιρεθεί το ignore αυτόματα.

Με το -r αφαιρούμε ένα ignore που έχουμε βάλει. Αν δεν συμπληρώσουμε ψευδώνυμο ή διεύθυνση, τότε αδειάζει όλη την λίστα των ignores.

Με το -x εξαιρούμε μια διεύθυνση/ψευδώνυμο από ένα γενικότερο ignore.

Με το -l μπορούμε να δούμε την λίστα των ignore που έχουμε βάλει.

Με το -w κάνουμε το ignore να λειτουργεί σε οποιοδήποτε δίκτυο.

Τα ignore flags μπορούν να δουλέψουν και συνδυαστικά, πχ:

/ignore Nick : Αγνοούμε εντελώς ένα ψευδώνυμο

/ignore -p Nick : Αγνοούμε τα prive από ένα ψευδώνυμο (στα κανάλια βλέπουμε κανονικά τι γράφει).

/ignore -c Nick : Αγνοούμε τα μηνύματα που στέλνει στα κανάλια ένα ψευδώνυμο (τα prive τα βλέπουμε κανονικά)

/ignore -nptikd Nick : Αγνοούμε τα notice, τα prive, τα ctcp, τα invites, τα control codes και τα dccs από ένα ψευδώνυμο.

Σημείωση: Αν έχουμε ανοιχτό παράθυρο με κάποιον, τα μηνύματά του δεν θ’ αγνοούνται ακόμα και αν η διεύθυνσή του υπάρχει στην ignore list.

Βασικές εντολές IRC

Αυτές είναι όλες οι βασικές εντολές IRC. Θα σας φανούν χρήσιμες στα πρώτα σας βήματα!

/Join #Κανάλι Μπαίνεις στο συγκεκριμένο κανάλι.

/Part #Κανάλι Βγαίνεις από το συγκεκριμένο κανάλι.

/Part #Κανάλι <αιτία> Βγαίνεις από το συγκεκριμένο κανάλι με μία αιτία.

/List Σου εμφανίζεται η λίστα με όσα κανάλια έχουν έστω και έναν χρήστη μέσα εκείνη τη στιγμή.

/List *<λέξη>* Π.χ. /List *chat* Σου εμφανίζεται η λίστα με όσα κανάλια έχουν την λέξη chat μέσα σε αυτά και έχουν έστω και έναν χρήστη μέσα εκείνη τη στιγμή.

/Links Εμφανίζει τη λίστα με τούς IRC servers στο δίκτυο που είστε συνδεδεμένος.

/Me <μήνυμα> Λέει στο συγκεκριμένο κανάλι ή παράθυρο σχετικά με το τι κάνετε.

/Ame <μήνυμα> Λέει σε όλα τα κανάλια ή παράθυρα σχετικά με το τι κάνετε.

/Amsg <μήνυμα> Στέλνει ένα μήνυμα όλα τα κανάλια που είστε.

/Whois <ψευδώνυμο> Δείχνει πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο χρήστη αν αυτός είναι στο IRC εκείνη τη στιγμή.

/Nick <ψευδώνυμο> Αλλάζει το ψευδώνυμο σας σε ένα καινούργιο.

/Quit <αιτία> Αυτή η εντολή σας αποσυνδέει από το IRC προβάλλοντας ως αιτία της αποχώρησης σας το μήνυμα που θέσατε.

/Away <μήνυμα> Αφήνει ένα μήνυμα που εξηγεί πως για κάποιον λόγο δεν προσέχετε στο IRC. Αν κάποιος σας στείλει ένα μήνυμα η΄σας κάνει /Whois, βλέπει το μήνυμα που θέσατε ως αιτία, που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δεν προσέχετε στο IRC.

/Away Θέτει το /Away <μήνυμα> εκτός λειτουργίας.

/Invite <ψευδώνυμο> #Κανάλι Προσκαλεί τον χρήστη στο κανάλι.

/msg <ψευδώνυμο> <μήνυμα> Στέλνει ένα μήνυμα στον συγκεκριμένο χρήστη χωρίς να ανοίξει παράθυρο.

/Query <ψευδώνυμο> <μήνυμα> Στέλνει ένα μήνυμα στον συγκεκριμένο χρήστη ανοίγοντας ένα παράθυρο με αυτόν.

/Topic #Κανάλι <Nέο Topic> Αλλάζει το topic με ένα καινούργιο στο συγκεκριμένο κανάλι.

/Kick #Κανάλι <ψευδώνυμο> Βγάζει προσωρινά τον χρήστη απ’το κανάλι. Εάν θέλετε μπορείτε νά προσθέσετε και μιά αιτία.

/Mode #Κανάλι +o <ψευδώνυμο> Κάνει τον χρήστη διαχειριστή καναλιού (channel operator).

/Mode #Κανάλι +v <ψευδώνυμο> Δίνει voice (+) σε έναν χρήστη.

Οι παραπάνω εντολές /Mode… για να βγούν εκτός λειτουργίας ή να πάρεις το op (@) από κάποιον χρήστη, δεν έχουν παρά να γραφούν ακριβώς το ίδιο με την μόνη διαφορά αντί για + μπροστά από το είδος Mode που θέσατε να μπει ένα – .

Συνέντευξη μ’εναν IRC Operator

(Πολύ ωραίο άρθρο για το IRC του Σάββα Κατσέα στο fridge.gr, παρακάτω αντιγράφουμε μόνο τη συνέντευξη)

Για να ολοκληρώσω το άρθρο, σκέφτηκα να μιλήσω με κάποιον από τους πραγματικά “βαριούς” χρήστες του GRNet — έναν από τους operators του. Οι operators ή ops (ή… ελαφρώς ειρωνικά, IRCops) είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία του δικτύου, επιφορτισμένοι με διάφορα έργα συντήρησης και τρεξίματός του — και “με μια παραπάνω γραμμή στο whois τους“, όπως θα μας πει ο sportbilly. Τώρα, οι operators είναι πανεύκολοι στην εύρεση αλλά δύσκολοι στη συζήτηση: έχουν κι ένα δίκτυο να τρέξουν. Είχα την τύχη να πέσω επάνω στον sportbilly, και να συζητήσουμε για το πιο αγαπημένο ελληνικό δίκτυο.

Καλησπέρα, πώς πάει;

Μια χαρά, εσύ;

Καλά κι εγώ… Ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα στα γρήγορα. Καταρχήν, πώς έμπλεξες με το IRC γενικά και με το GRNet συγκεκριμένα;

Για καλή ή για κακή μου τύχη (όπως θέλεις πάρ’ το!), ο ξάδερφός μου (administrator στο GRNet) μου κόλλησε αυτό το μικρόβιο. Ήτανε τέλη του 1998, 12 ετών τότε εγώ, που πρωτοπήρα υπολογιστή. Ο ξάδερφός μου σπούδαζε στην Αγγλία και μου εγκατέστησε το mIRC (για να μπαίνω IRC — το τονίζω για να ξεχωρίζουμε τους όρους) στον υπολογιστή σαν ένα μέσο φθηνής άμεσης επικοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε οι διεθνείς κλήσεις ήταν απαγορευτικές από πλευράς κόστους. Σαν μικρό παιδί, εγώ τότε έκανα ότι χαζομάρα μπορεί να κάνει ένας πιτσιρικάς σ’ ένα IRC δίκτυο. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2005, μου εμπιστεύτηκε δικαιώματα IRC Operator. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε δεν μ’ ένοιαζαν αυτά και ούτε είχα γνώσεις. Για όλους όμως ήμουνα το ξαδερφάκι του admin. Λίγο τ’ ότι ήθελα να βγάλω ασπροπρόσωπο τον ξάδερφό μου, λίγο ο χαρακτήρας μου, αυτό μ’ έκανε να πεισμώσω και ν’ αποδείξω σε όλους ότι άξιζα αυτήν την παραπάνω γραμμή στο whois μου. Έτσι και σοβάρεψα, κάθισα, ασχολήθηκα και έμαθα. Για πολλούς βέβαια εξακολουθώ ακόμα να ‘μαι το κλαψιάρικο ξαδερφάκι του admin παρόλο που άρχισα να βγάζω άσπρες τρίχες!

Με την ευκαιρία — κάτι που λίγοι γνωρίζουν: πότε δημιουργήθηκε το GRnet; Από ποιον/ποιους και γιατί;

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή χωρίς να κουράσω. Το 1996 άρχισαν να τρέχουν κάποιοι ελληνικοί servers συνδεδεμένοι σε ξένα δίκτυα. Ένας από αυτούς ήταν και η rea (από το πανεπιστήμιο της Κρήτης). Την ίδια χρονιά, μετά από μία συνάντηση στην Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η δημιουργία ελληνικού IRC δικτύου. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν αρχικά 8 οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για αυτό που αποκαλούμε σήμερα GRNet — οι Greekman, john, jp, JohnnyX, Jester, Stergios, Cristofer και x-static. Αυτό βέβαια απαιτούσε την σύνδεση αυτόνομων servers (rea.psysics.edu.uch.gr, amphipolis.ee.auth.gr, athena.math.aegean.gr) και την ύπαρξη μιας κοινής πολιτικής. Την ίδια χρονιά, δημιουργήθηκαν mailing lists με την ευγενική προσφορά του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού).

Ένα χρόνο μετά υπήρχαν πλέον συνδεδεμένοι σχεδόν 20 servers στο GRNet. Το Σεπτέμβριο του  1997 ήταν που μπήκε και η nana μετά από πρόταση του SotirakiS (ο πιο δημοφιλής server του δικτύου αυτή την στιγμή). Το GRNet αποκτά το δικό του domain, το irc.gr. Το geraki, πρώην admin του city.irc.gr, ήταν εκείνος που πρότεινε την ονομασία αυτή. Μαζί με αυτό όμως, την ίδια χρονιά στις 3 Δεκεμβρίου 1997 αποκτά services για την ασφαλή λειτουργία του δικτύου.

Το 1998 το GRNet αποκτά νέες mailing lists (coders και help). Συντάσσεται το policy (κανόνες λειτουργίας) από τον _ApeX_. Δημιουργείται η σελίδα  www.irc.gr. Η ιστοσελίδα αρχικά φτιάχτηκε από τον Hermes, έγιναν όμως σημαντικές προσθήκες από τον SotirakiS αλλά και από άλλους. Η διασφάλιση της ιδιωτικής συνομιλίας είναι πρωταρχικός σκοπός και έτσι τα δεδομένα πλέον περνάνε από τον ένα server στον άλλο κρυπτογραφημένα και συμπιεσμένα με την μέθοδο Diffie-Hellman key-exchange. Ας μην ξεχνάμε ότι για την ανάπτυξη και την προσαρμογή των services ήτανε υπεύθυνοι οι NikB, SotirakiS, Dinos και V13.

Όπως καταλαβαίνεις, το δίκτυο το οποίο το γνωρίζουμε σήμερα ως GRNet το δημιούργησε μια παρέα χρηστών με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες ανά τον κόσμο και να τους δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούν γρήγορα και με ευκολία μέσα από τα κανάλια του. Πλέον, αν και ο νέος κόσμος έχει στραφεί στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook κτλ. και η κίνηση στο δίκτυο έχει περιοριστεί αισθητά, η ύπαρξή του έχει ακόμη μεγάλη συναισθηματική αξία. Οι νέοι που δεν το ξέρουν δεν μπορούν το καταλάβουν. Για εμάς όμως που το έχουμε ζήσει, που έχουμε μεγαλώσει με αυτό και που έχουμε κάνει πολύ δυνατές φιλίες, κουμπαριές, ακόμα και γάμους μέσα απ’ αυτό, κάτι τέτοιο το θεωρούμε ανεκτίμητο.

Το καταλαβαίνω αυτό — ακριβώς έτσι αισθάνομαι κι εγώ για το GRNet. “Μεγάλωσα” εκεί, γνώρισα μερικούς πολύ καλούς φίλους -ορισμένοι από τους οποίους γράφουν στο Fridge!- και μου άλλαξε τη ζωή με αρκετούς άλλους τρόπους… Πες μου όμως, ποια είναι η καθημερινότητα ενός operator;

Σχεδόν ίδια μ’ εκείνη του απλού χρήστη. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο operator έχει περισσότερες υποχρεώσεις, πρέπει να είναι αντικειμενικός και να γνωρίζει τους κανόνες καλύτερα από όλους, αφού σκοπός του είναι η ομαλή λειτουργία του δικτύου αλλά και η ασφάλειά του από κακόβουλες επιθέσεις παντός τύπου.

Και, τελικά, γιατί αποφασίζει κάποιος να διαθέσει τον χρόνο του για να τρέξει/μανατζάρει μια τέτοια υπηρεσία;

Από μεράκι και από σεβασμό σε εκείνους  που το ξεκίνησαν, σε αυτούς που προστέθηκαν πολύ σύντομα αλλά και σε αυτούς που το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα… Πιστεύω πως είναι πολύ όμορφο να μπορείς να συντηρείς μία σταθερή αξία, γιατί περί αυτού πρόκειται το GRNet. Ήταν και είναι προνόμιο το να μπορεί να συνδεθεί κάποιος σ’ ένα τέτοιο δίκτυο.

Πες μου μια πραγματικά αστεία στιγμή που θυμάσαι.

Καθημερινά γελάμε! Και αυτή είναι η ερμηνεία του IRC. Μπαίνουμε για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας. Κάποτε υπήρχε και το Rompa di IRC, στ’ οποίο μπορούσες να δημοσιεύσεις αστεία αποσπάσματα συζητήσεων και να τα βαθμολογήσουν οι επισκέπτες. Τώρα πλέον δεν υπάρχει, αλλά μια που μου το θύμησες ίσως θα ήτανε καλή ευκαιρία να επανέλθει!

Εντολές MemoServ

Αυτές είναι όλες οι εντολές του MemoServ με επεξήγηση για το τι κάνει η κάθε εντολή:

/ms SEND [ψευδώνυμο] [κείμενο-μηνύματος] Στέλνει στο ψευδώνυμο που δίνεται, ένα μήνυμα που περιέχει το κείμενο-μηνύματος.
/ms SEND [κανάλι] [κείμενο-μηνύματος] Στέλνει στο κανάλι που δίνεται, ένα μήνυμα που περιέχει το κείμενο-μηνύματος.
/ms LIST [αριθμός] Εμφανίζει μία λίστα με το μήνυμα που έχετε ήδη.
/ms LIST [λίστα] Εμφανίζει μία λίστα με τα μηνύματα που έχετε ήδη.
/ms LIST NEW Εμφανίζει μία λίστα μόνο τα νέα (αδιάβαστα) μηνύματα.
/ms READ [αριθμός] Σας εμφανίζει το κείμενο του μηνύματος που ζητήσατε.
/ms READ [λίστα] Σας εμφανίζει το κείμενο των μηνυμάτων που ζητήσατε.
/ms READ LAST Σας εμφανίζει το κείμενο του τελευταίου μηνύματός σας.
/ms READ NEW Σας εμφανίζει το κείμενο των νέων μηνυμάτων σας.
/ms FORWARD [αριθμός] Προωθεί ένα μήνυμά σας στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (Email).
/ms FORWARD [λίστα] Προωθεί περισσότερα μηνύματά σας στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (Email).
/ms FORWARD [ALL] Προωθεί όλα τα μηνύματά σας στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (Email).
/ms DEL [αριθμός] Διαγράφει το καθορισμένο μήνυμα.
/ms DEL [λίστα] Διαγράφει τα καθορισμένα μηνύματα.
/ms DEL ALL Διαγράφει όλα τα μηνύματα.
/ms RENUMBER Αναταξινομεί τα μηνύματά σας, αφαιρώντας τα «κενά» στη σειρά των αριθμών που προκλήθηκε απο τη διαγραφή κάποιων μηνυμάτων.
/ms SET NOTIFY ON Θα ενημερώνεστε για τα μηνύματα όταν συνδέεστε, όταν θα απενεργοποιείτε το /AWAY και όταν αυτά στέλνονται σε σας.
/ms SET NOTIFY LOGON Θα ενημερώνεστε για τα μηνύματα όταν συνδέεστε ή όταν απενεργοποιείτε το /AWAY.
/ms SET NOTIFY NEW Θα ενημερώνεστε για τα μηνύματα όταν αυτά στέλνονται σε σας.
/ms SET NOTIFY OFF Δε θα ενημερώνεστε για τα μηνύματά σας.
/ms SET LIMIT [όριο] Καθορίζει το μέγιστο αριθμό μηνυμάτων που μπορεί να έχει ένας χρήστης. Καθορίζοντας αυτό το όριο στο 0, ο χρήστης δε μπορεί να δεχτεί μηνύματα.
/ms SET LIMIT DEFAULT Επαναφέρει το όριο των μηνυμάτων στην προκαθορισμένη τιμή (40).
/ms SET FORWARD ON Τα μηνύματα που αποστέλλονται στο ψευδώνυμό σας θα προωθούνται στην δηλωμένη ηλεκτρονική σας διεύθυνση (E-mail)
/ms SET FORWARD COPY Τα μηνύματα που αποστέλλονται στο ψευδώνυμό σας θα προωθούνται στην δηλωμένη ηλεκτρονική σας διεύθυνση (E-mail) αλλά επιπλέον ο MemoServ σώζει ένα αντίγραφο του μηνύματος για να το διαβάσετε όταν συνδεθείτε στο δίκτυο.
/ms SET FORWARD OFF Τα μηνύματά σας θα αποθηκεύονται ως συνήθως για να τα διαβάσετε όταν θα συνδεθείτε.
/ms INFO Εμφανίζει τις πληροφορίες για τον αριθμό μηνυμάτων που έχετε, πόσα από αυτά είναι αδιάβαστα και πόσα μηνύματα, συνολικά, μπορείτε να δεχτείτε.
/ms IGNORE ADD [ψευδώνυμο] Προσθέτει ένα ψευδώνυμο στη λίστα αγνόησης.
/ms IGNORE ADD [μάσκα] Προσθέτει μια μάσκα (της μορφής user@host) στη λίστα αγνόησης.
/ms IGNORE DEL [ψευδώνυμο] Διαγράφει ένα ψευδώνυμο στη λίστα αγνόησης.
/ms IGNORE DEL [μάσκα] Διαγράφει μια μάσκα (της μορφής user@host) στη λίστα αγνόησης.
/ms IGNORE LIST Εμφανίζει την τρέχουσα λίστα αγνόησης.

Εντολές ChanServ

Αυτές είναι όλες οι εντολές του ChanServ με επεξήγηση για το τι κάνει η κάθε εντολή:

/cs REGISTER [κανάλι] [κωδικός] [περιγραφή] Κατοχυρώνει ένα κανάλι στη βάση δεδομένων του ChanServ.
/cs IDENTIFY [κανάλι] [κωδικός] Σας αναγνωρίζει στον ChanServ σαν τον ιδρυτή του καναλιού που δίνεται.
/cs DROP [κανάλι] [κωδικός] Διαγράφει το κανάλι που δίνεται.
/cs SET [κανάλι] FOUNDER [ψευδώνυμο] Αλλάζει τον ιδρυτή ενός καναλιού.
/cs SET [κανάλι] SUCCESSOR [ψευδώνυμο] Αλλάζει το διάδοχο ενός καναλιού.
/cs SET [κανάλι] PASSWORD [κωδικός] Αλλάζει τον κωδικό που χρησιμοποιείται για να αναγνωριστεί ο ιδρυτής του καναλιού.
/cs SET [κανάλι] DESC [περιγραφή] Αλλάζει την περιγραφή του καναλιού, η οποία εμφανίζεται με τις εντολές LIST και INFO.
/cs SET [κανάλι] URL [διεύθυνση] Συσχετίζει τη διεύθυνση (URL) που δίνεται, με το κανάλι.
/cs SET [κανάλι] EMAIL [διεύθυνση] Συσχετίζει τη διεύθυνση e-mail που δίνεται, με το κανάλι.
/cs SET [κανάλι] ENTRYMSG [μήνυμα] Ορίζει ένα μήνυμα το οποίο στέλνεται με notice στους χρήστες όταν μπαίνουν στο κανάλι.
/cs SET [κανάλι] KEEPTOPIC ON Ενεργοποιεί την επιλογή διατήρησης topic για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] KEEPTOPIC OFF Απενεργοποιεί την επιλογή διατήρησης topic για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] TOPICLOCK ON Ενεργοποιεί την επιλογή κλειδώματος topic για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] TOPICLOCK OFF Απενεργοποιεί την επιλογή κλειδώματος topic για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] MLOCK [modes] Καθορίζει το κλείδωμα των modes για το κανάλι.
/cs SET [κανάλι] PRIVATE ON Ενεργοποιεί την επιλογή ιδιώτευσης για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] PRIVATE OFF Απενεργοποιεί την επιλογή ιδιώτευσης για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] RESTRICTED ON Ενεργοποιεί την επιλογή περιορισμένης πρόσβασης για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] RESTRICTED OFF Απενεργοποιεί την επιλογή περιορισμένης πρόσβασης για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] SECURE ON Ενεργοποιεί τις δυνατότητες ασφάλειας του ChanServ για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] SECURE OFF Απενεργοποιεί τις δυνατότητες ασφάλειας του ChanServ για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] SECUREOPS ON Ενεργοποιεί την επιλογή προστατευμένης διαχείρησης για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] SECUREOPS OFF Απενεργοποιεί την επιλογή προστατευμένης διαχείρησης για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] LEAVEOPS ON Ενεργοποιεί την επιλογή διατήρησης διαχειριστών για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] LEAVEOPS OFF Απενεργοποιεί την επιλογή διατήρησης διαχειριστών για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] OPNOTICE ON Ενεργοποιεί την επιλογή ενημέρωσης op για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] OPNOTICE OFF Απενεργοποιεί την επιλογή ενημέρωσης op για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] ENFORCE ON Ενεργοποιεί την επιλογή enforce για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] ENFORCE OFF Απενεργοποιεί την επιλογή enforce για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] MEMO-RESTRICTED ON Ενεργοποιεί την επιλογή περιορισμού μηνυμάτων για ένα κανάλι.
/cs SET [κανάλι] MEMO-RESTRICTED OFF Απενεργοποιεί την επιλογή περιορισμού μηνυμάτων για ένα κανάλι.
/cs UNSET [κανάλι] SUCCESSOR Διαγράφει τον διάδοχο ενός καναλιού.
/cs UNSET [κανάλι] URL Διαγράφει τη διεύθυνση (URL) ενός καναλιού.
/cs UNSET [κανάλι] EMAIL Διαγράφει τη διεύθυνση e-mail ενός καναλιού.
/cs UNSET [κανάλι] ENTRYMSG Διαγράφει το μήνυμα το οποίο στέλνεται με notice στους χρήστες όταν μπαίνουν σε ένα κανάλι.
/cs INFO [κανάλι] Εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με το ονομαζόμενο κατοχυρωμένο κανάλι, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του, της ημερομηνίας κατοχύρωσης, της τελευταίας φορά που χρησιμοποιήθηκε, της περιγραφής του και το κλείδωμα των modes, αν υπάρχει.
/cs INFO [κανάλι] [ALL] Εμφανίζει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το ονομαζόμενο κατοχυρωμένο κανάλι, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του, της ημερομηνίας κατοχύρωσης, της τελευταίας φορά που χρησιμοποιήθηκε, της περιγραφής του και το κλείδωμα των modes, αν υπάρχει.
/cs SHOWEXPIRE [κανάλι] Εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο λήξης του καναλιού.
/cs ACCESS [κανάλι] ADD [ψευδώνυμο] [επίπεδο] Εισάγει το ψευδώνυμο που δίνεται στη λίστα πρόσβασης με το επίπεδο χρήστη που δίνεται.
/cs ACCESS [κανάλι] DEL [ψευδώνυμο] Διαγράφει το ψευδώνυμο που δίνεται από την λίστα πρόσβασης.
/cs ACCESS [κανάλι] DEL α/α Διαγράφει τον αριθμό εγγραφής (α/α) από την λίστα πρόσβασης.
/cs ACCESS [κανάλι] LIST [+αρχή] [μάσκα] Εμφανίζει τη λίστα πρόσβασης. Αν δωθεί μία μάσκα με χαρακτήρες wildcard, μόνο οι εγγραφές που ταιριάζουν με τη μάσκα θα εμφανιστούν.
/cs ACCESS [κανάλι] VIEW [+αρχή] [μάσκα] Εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες την ACCESS LIST, όπως το ποιός πρόσθεσε την πρόσβαση και πότε και πληροφορίες σχετικά με την τελευταία τροποποίηση.
/cs ACCESS [κανάλι] LISTLEVEL [+αρχή] [επίπεδο] Εμφανίζει μόνο τις εγγραφές με το επίπεδο πρόσβασης που δίνεται.
/cs ACCESS [κανάλι] COUNT Εμφανίζει τον αριθμό των εγγραφών που υπάρχουν στην λίστα πρόσβασης.
/cs ACCESS [κανάλι] CLEAR ALL Διαγράφει όλες τις εγγραφές από την λίστα πρόσβασης του καναλιού που δίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον ιδρυτή του καναλιού.
/cs LEVELS [κανάλι] SET AUTOOP [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του AUTOOP.
/cs LEVELS [κανάλι] SET AUTOVOICE [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του AUTOVOICE.
/cs LEVELS [κανάλι] SET INVITE [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του INVITE.
/cs LEVELS [κανάλι] SET AKICK [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του AKICK.
/cs LEVELS [κανάλι] SET SET [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του SET.
/cs LEVELS [κανάλι] SET CLEAR [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του CLEAR.
/cs LEVELS [κανάλι] SET UNBAN [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του UNBAN.
/cs LEVELS [κανάλι] SET ACC-LIST [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του ACC-LIST.
/cs LEVELS [κανάλι] SET ACC-CHANGE [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του ACC-CHANGE.
/cs LEVELS [κανάλι] SET MEMO [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του MEMO.
/cs LEVELS [κανάλι] SET OP-DEOP [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του OP-DEOP.
/cs LEVELS [κανάλι] SET VOICE [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του VOICE.
/cs LEVELS [κανάλι] SET KICK [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του KICK.
/cs LEVELS [κανάλι] SET TOPIC [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του TOPIC.
/cs LEVELS [κανάλι] SET STATUS [επίπεδο] Αλλάζει το επίπεδο πρόσβασης για τη λειτουργία του STATUS.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS AUTOOP Απενεργοποιεί τη λειτουργία του AUTOOP.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS AUTOVOICE Απενεργοποιεί τη λειτουργία του AUTOVOICE.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS INVITE Απενεργοποιεί τη λειτουργία του INVITE.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS AKICK Απενεργοποιεί τη λειτουργία του AKICK.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS SET Απενεργοποιεί τη λειτουργία του SET.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS CLEAR Απενεργοποιεί τη λειτουργία του CLEAR.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS UNBAN Απενεργοποιεί τη λειτουργία του UNBAN.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS ACC-LIST Απενεργοποιεί τη λειτουργία του ACC-LIST.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS ACC-CHANGE Απενεργοποιεί τη λειτουργία του ACC-CHANGE.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS MEMO Απενεργοποιεί τη λειτουργία του MEMO.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS OP-DEOP Απενεργοποιεί τη λειτουργία του OP-DEOP.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS VOICE Απενεργοποιεί τη λειτουργία του VOICE.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS KICK Απενεργοποιεί τη λειτουργία του KICK.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS TOPIC Απενεργοποιεί τη λειτουργία του TOPIC.
/cs LEVELS [κανάλι] DIS STATUS Απενεργοποιεί τη λειτουργία του STATUS.
/cs LEVELS [κανάλι] LIST Δείχνει τα τρέχοντα επίπεδα για κάθε λειτουργία ή ομάδα αυτών.
/cs LEVELS [κανάλι] RESET Επανακαθορίζει τα επίπεδα στα προκαθορισμένα ενός νέου καναλιού.
/cs OP [κανάλι] [ψευδώνυμο] Δίνει op σε ένα επιλεγμένο ψευδώνυμο στο κανάλι.
/cs DEOP [κανάλι] [ψευδώνυμο] Αφαιρεί το op από ένα επιλεγμένο ψευδώνυμο στο κανάλι.
/cs VOICE [κανάλι] [ψευδώνυμο] Δίνει voice σε ένα επιλεγμένο ψευδώνυμο στο κανάλι.
/cs DEVOICE [κανάλι] [ψευδώνυμο] Αφαιρεί το voice από ένα επιλεγμένο ψευδώνυμο στο κανάλι.
/cs INVITE [κανάλι] Λέει στον ChanServ να σας καλέσει στο κανάλι που δίνεται.
/cs UNBAN [κανάλι] Λέει στον ChanServ να αφαιρέσει όλα τα bans που εμποδίζουν την είσοδό σας στο κανάλι που δίνεται.
/cs KICK [κανάλι] [ψευδώνυμο] [λόγος] Λέει στον ChanServ να απομακρύνει το ψευδώνυμο που δίνεται από το συγκεκριμένο κανάλι.
/cs TOPIC [κανάλι] [κείμενο] Λέει στον ChanServ να ορίσει το θέμα (topic) του καναλιού σε αυτό που δίνεται.
/cs CLEAR [κανάλι] MODES Αφαιρεί όλα τα modes του καναλιού, εκτός από εκείνα που υπάρχουν στο κλείδωμα παραμέτρων.
/cs CLEAR [κανάλι] BANS Αφαιρεί όλα τα bans του καναλιού.
/cs CLEAR [κανάλι] EXCEPTIONS Αφαιρεί όλες τις εξαιρέσεις του καναλιού.
/cs CLEAR [κανάλι] INVITES Αφαιρεί όλες τις invite μάσκες του καναλιού.
/cs CLEAR [κανάλι] OPS Αφαιρεί την κατάσταση διαχειριστή καναλιού (mode +o ή αλλιώς op) από όλους τους διαχειριστές του καναλιού.
/cs CLEAR [κανάλι] VOICES Αφαιρεί το voice (mode +v) από όλους όσους το έχουν.
/cs CLEAR [κανάλι] USERS Απομακρύνει όλους τους χρήστες του καναλιού.
/cs STATUS [κανάλι] [ψευδώνυμο] Εμφανίζει το τρέχον επίπεδο πρόσβασης του ψευδωνύμου που δίνεται για το επιθυμητό κανάλι.
/cs AKICK [κανάλι] ADD [μάσκα] [αιτιολογία] Προσθέτει το ψευδώνυμο ή τη μάσκα που δίνεται στη λίστα αυτόματης απόρριψης.
/cs AKICK [κανάλι] DEL [μάσκα] Διαγράφει το ψευδώνυμο ή τη μάσκα που δίνεται, από τη λίστα αυτόματης απόρριψης.
/cs AKICK [κανάλι] DEL [α/α] Διαγράφει τον αριθμό εγγραφής που δίνεται, από τη λίστα αυτόματης απόρριψης.
/cs AKICK [κανάλι] LIST [+αρχή] [μάσκα] Εμφανίζει τη λίστα αυτόματης απόρριψης, ή επιλεκτικά μόνο εκείνες τις εγγραφές της λίστας που ταιριάζουν στη μάσκα που δίνεται.
/cs AKICK [κανάλι] VIEW [+αρχή] [μάσκα] Εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες από τη λίστα αυτόματης απόρριψης.
/cs AKICK [κανάλι] COUNT Εμφανίζει των αριθμό των εγγραφών που υπάρχουν στην λίστα αυτόματης απόρριψης.
/cs AKICK [κανάλι] ENFORCE Προκαλεί στον ChanServ την επιβολή της αυτόματης λίστας απόρριψης, απομακρύνοντας τους χρήστες που ταιριάζουν σε κάποια μάσκα αυτόματης απόρριψης.
/cs AKICK [κανάλι] CLEAR ALL Διαγράφει όλες τις εγγραφές από την λίστα αυτόματης απόρριψης του καναλιού που δίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον ιδρυτή του καναλιού.

Εντολές NickServ

Αυτές είναι όλες οι εντολές του NickServ με επεξήγηση για το τι κάνει η κάθε εντολή:

/ns REGISTER [κωδικός] [email] Κατοχυρώνει το ψευδώνυμό σας στη βάση δεδομένων του NickServ.
/ns IDENTIFY [κωδικός] Λέει στον NickServ ότι είστε πραγματικά ο κάτοχος αυτού του ψευδωνύμου.
/ns DROP [κωδικός] Διαγράφει το ψευδώνυμό σας από τη βάση δεδομένων του NickServ.
/ns SHOWEXPIRE [ψευδώνυμο] Εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο που απομένει μέχρι να λήξει ένα ψευδώνυμο.
/ns AUTH [κωδικός] Επικυρώνει την κατοχύρωση ή την αλλαγή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ενός ψευδωνύμου.
/ns SENDAUTH Σας στέλνει ένα αντίγραφο του κωδικού επικύρωσης του ψευδωνύμου σας ύστερα από την κατοχύρωση του ή αλλαγή της ηλεκτρονικής διεύθυνσής.
/ns REAUTH Ορίζει έναν κωδικό επικύρωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ταυτοποιήσετε το ψευδώνυμό σας.
/ns RESTOREMAIL [password] Επαναφέρει την τελευταία επικυρωμένη ηλεκτρονική διεύθυνση για το ψευδώνυμό σας.
/ns ACCESS ADD [μάσκα] Προσθέτει μια μάσκα στη λίστα πρόσβασης του ψευδωνύμου σας.
/ns ACCESS DEL [μάσκα] Διαγράφει μια μάσκα στη λίστα πρόσβασης του ψευδωνύμου σας.
/ns ACCESS LIST Εμφανίζει τη λίστα πρόσβασης του ψευδωνύμου σας.
/ns SET PASSWORD [νέος-κωδικός] Αλλάζει τον κωδικό που χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωριστείτε ως κάτοχος του ψευδωνύμου.
/ns SET LANGUAGE 1 Αλλάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες όταν στέλνουν μηνύματα σε σας στα Αγγλικά.
/ns SET LANGUAGE 2 Αλλάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες όταν στέλνουν μηνύματα σε σας στα Ελληνικά.
/ns SET URL [διεύθυνση] Συσχετίζει τη διεύθυνση URL που θα δώσετε, με το ψευδώνυμό σας.
/ns SET EMAIL [διεύθυνση] Συσχετίζει τη διεύθυνση e-mail που θα δώσετε, με το ψευδώνυμό σας.
/ns SET INFO [κείμενο] Ορίζει το κείμενο που θα εμφανίζεται στην εντολή INFO.
/ns SET KILL ON Ενεργοποιεί την αυτόματη προστασία με αποσύνδεση για το ψευδώνυμό σας.
/ns SET KILL QUICK Ενεργοποιεί την αυτόματη προστασία με αποσύνδεση για το ψευδώνυμό σας σε 20 δευτερόλεπτα.
/ns SET KILL IMMED Ενεργοποιεί την αυτόματη προστασία με αποσύνδεση για το ψευδώνυμό σας κατευθείαν.
/ns SET KILL OFF Απενεργοποιεί την αυτόματη προστασία με αποσύνδεση για το ψευδώνυμό σας.
/ns SET SECURE ON Ενεργοποιεί τις δυνατότητες ασφάλειας του NickServ για το ψευδώνυμό σας.
/ns SET SECURE OFF Απενεργοποιεί τις δυνατότητες ασφάλειας του NickServ για το ψευδώνυμό σας.
/ns SET PRIVATE ON Ενεργοποιεί την επιλογή ιδιώτευσης του NickServ για το ψευδώνυμό σας.
/ns SET PRIVATE OFF Απενεργοποιεί την επιλογή ιδιώτευσης του NickServ για το ψευδώνυμό σας.
/ns SET NOOP ON Ενεργοποιεί την επιλογή χωρίς-op του NickServ.
/ns SET NOOP OFF Απενεργοποιεί την επιλογή χωρίς-op του NickServ.
/ns SET HIDE EMAIL ON Ενεργοποιεί την απόκρυψη της διεύθυνσης e-mail σας.
/ns SET HIDE EMAIL OFF Απενεργοποιεί την απόκρυψη της διεύθυνσης e-mail σας.
/ns SET HIDE USERMASK ON Ενεργοποιεί την απόκρυψη της τελευταίας διεύθυνσης με την οποία συνδεθήκατε.
/ns SET HIDE USERMASK OFF Απενεργοποιεί την απόκρυψη της τελευταίας διεύθυνσης με την οποία συνδεθήκατε.
/ns SET HIDE QUIT ON Ενεργοποιεί την απόκρυψη του τελευταίου μηνύματος αποσύνδεσης.
/ns SET HIDE QUIT OFF Απενεργοποιεί την απόκρυψη του τελευταίου μηνύματος αποσύνδεσης.
/ns SET TIMEZONE [UTC-διαφορά] Ορίζει την διαφορά ώρας που θα χρησιμοποιείτε μεταξύ της τοπικής ώρας και της UTC (Universal Coordinated Time, γνωστή και ως GMT, Greenwich Mean Time) από έναν ολόκληρο αριθμό από ώρες ή ένα αλφαρηθμητικό της μορφής hh:mm.
/ns SET TIMEZONE [όνομα ζώνης] Ορίζει την διαφορά ώρας (ζώνη) που θα χρησιμοποιείτε, όπως GMT ή EDT.
/ns SET TIMEZONE DEFAULT Ορίζει την διαφορά ώρας (ζώνη) που θα χρησιμοποιείτε να είναι ίδια με αυτή των υπηρεσιών.
/ns UNSET URL Σας επιτρέπει να διαγράψετε το URL που έχει συσχετιστεί με το ψευδώνυμό σας.
/ns UNSET INFO Σας επιτρέπει να διαγράψετε το πληροφοριακό κείμενο που έχει συσχετιστεί με το ψευδώνυμό σας.
/ns RECOVER [ψευδώνυμο] [κωδικός] Σας επιτρέπει να πάρετε πίσω το ψευδώνυμό σας αν κάποιος άλλος το χρησιμοποιεί.
/ns RELEASE [ψευδώνυμο] [κωδικός] Απελευθερώνει κάθε κατακράτηση του ψευδωνύμου σας από τον NickServ εξ’ αιτίας αυτόματης αποσύνδεσης ή της χρήσης της εντολής RECOVER.
/ns GHOST [ψευδώνυμο] [κωδικός] Διακόπτει μια εικονική σύνδεση με το ψευδώνυμό σας.
/ns INFO [ψευδώνυμο] Εμφανίζει πληροφορίες για το ψευδώνυμο που θα δώσετε, όπως τον κάτοχο του ψευδωνύμου, την τελευταία διεύθυνση και ώρα σύνδεσης και τις επιλογές του ψευδωνύμου.
/ns INFO [ψευδώνυμο] [ALL] Εμφανίζει όλες πληροφορίες για το ψευδώνυμο που θα δώσετε, όπως τον κάτοχο του ψευδωνύμου, την τελευταία διεύθυνση και ώρα σύνδεσης και τις επιλογές του ψευδωνύμου, άσχετα αν αυτές αποκρύπτονται ή όχι.
/ns LISTCHANS Εμφανίζει την λίστα με τα ψευδώνυμα και τον συνολικό αριθμό καναλιών που έχετε κατοχυρώσει με το ψευδώνυμό σας.
/ns STATUS [ψευδώνυμο(α)] [ψευδώνυμο(β)]… Σας ενημερώνει για το αν ο χρήστης που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο που δώσατε, έχει αναγνωριστεί σαν κάτοχός του.

Your host is blacklisted

Ας ξεκινήσουμε γενικά.
Το δίκτυο GRNet για την αντιμετώπιση των κακόβουλων επιθέσεων που δέχεται κατά περιόδους είτε από χρήστες είτε από ρυθμισμένα προγράμματα(floodbots) χρησιμοποιεί bots τα οποιά ελέγχουν κάθε χρήστη ο οποίος συνδέεται στους servers του δικτύου. Τα bots αυτά, ελέγχουν αν το ip το οποίο επιχειρεί να συνδεθεί στον server έχει κάποιες ανοιχτές θύρες(ports) οι οποίες είναι οι συνηθισμένες θύρες των proxy servers όπως επίσης και αν το ip βρίσκεται σε κάποια από τις προκαθορισμένες «μαύρες λίστες»(DNSBL). Όλα τα bots χρησιμοποιούνε την δικιά μας Black List και αναλόγως τον server και την τοποθεσία αυτού χρησιμοποιούνται και κάποιες συμπληρωματικά για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κακόβουλων επιθέσεων στο δίκτυό μας. Όταν βρεθεί συγκεκριμένη θύρα ανοιχτή ή βρεθεί το ip του χρήστη σε κάποια από τις λίστες αυτές, τότε το bot αποσυνδέει τον χρήστη(με τη χρήση k:line) με μήνυμα όπως τα παρακάτω:

Για ανοιχτό port:
Open Proxy found on your IP 11.11.11.11

Για Black List:
Your host is blacklisted. For more info please http://spambots.irc.gr/lookup.php?ip=11.11.11.11

Τι μπορείτε να κάνετε
– Αν συνδέεστε από Ελλάδα προτιμήστε κάποιον ελληνικό server. Οι servers που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν περιορίζουν τόσο τα ελληνικά ip και χρησιμοποιούν λιγότερες Black Lists. Έτσι έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να συνδεθείτε χωρίς ν’αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.
– Αν συνδέεστε από το εξωτερικό ή μέσω κάποιου bouncer(BNC), επισκεφτείτε τον σύνδεσμο που σας δίνεται στο μήνυμα αποσύνδεσης και κατόπιν ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρονται στη σελίδα αυτή για να αφαιρέσετε το ip σας από την συγκεκριμένη λίστα. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το ότι ολοκληρώσατε επιτυχώς την διαδικασίας της αφαίρεσης του ip σας, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσετε να συνδεθείτε αμέσως. Αναλόγως την Blask List, ο χρόνος ανανέωσης των λιστών ποικίλει και μπορεί να διαρκέσει από 1 λεπτό εώς και 48 ώρες.

IRC colors

Πως βάζουμε χρώματα στο IRC

Οι εντολές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι οι εξής,

  • Control + K Χρησιμοποιείται για έγχρωμο κείμενο
  • Control + B Χρησιμοποιείται για έντονο κείμενο
  • Control + U Χρησιμοποιείται για υπογραμμισμένο κείμενο
  • Control + R Χρησιμοποιείται για αντιστροφή κειμένου
  • Control + O Επαναφέρει το κείμενο μας, στην αρχική του μορφή

Ας δούμε λοιπόν, τι κάνει η κάθε εντολή ξεχωριστά.

Control + K (πατήστε το κουμπί Ctrl από το πληκτρολόγιο σας μαζί με το γράμμα K ταυτόχρονα) και επιλέξτε ένα νούμερο από το 0-15 και ότι γράψετε στην συνέχεια θα αποκτήσει το χρώμα που του δώσατε. Παρακάτω απεικονίζονται τα χρώματα που θα εμφανιστούν στο mirc σας:

0 – White
1 – Black
2 – Navy Blue
3 – Green
4 – Red
5 – Brown
6 – Purple
7 – Olive
8 – Yellow
9 – Lime Green
10 – Teal
11 – Aqua Light
12 – Royal Blue
13 – Hot Pink
14 – Dark Gray
15 – Light Gray

Εάν θέλετε να γράψετε μία λέξη σε κόκκινο χρώμα (νούμερο 4), τότε θα πρέπει να πατήσετε Ctrl + K, στην συνέχεια να επιλέξετε το νούμερο 4 και να γράψετε την λέξη που επιθυμείτε. (κάθε φορά που πατάτε Ctrl + K θα σας εμφανίζεται ένα μαύρο σημάδι σαν και αυτό :   . )

Παράδειγμα: Ctrl + K4Welcome! — Welcome!.

Tip: εάν θες η επόμενη λέξη να μην έχει χρώμα, τότε πάτα Ctrl + 0, αυτό θα σταματήσει οποιοδήποτε χρώμα.

Πως μπορούμε να βάλουμε Χρώματα Σε Φόντο;

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία μόνο που βάζουμε ένα κόμμα, ανάμεσα σε δύο νούμερα. Το πρώτο νούμερο καθορίζει το χρώμα των λέξεων μας, ενώ το δεύτερο αφορά το φόντο μας. Για παράδειγμα:

  • Ctrl + K8,4Χρώματα Σε Φόντο — Χρώματα Σε Φόντο

Αναλυτικότερα: Ctrl + K(κείμενο/κίτρινο),(φόντο/κόκκινο)Μήνυμα

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες εντολές παράλληλα, ώστε τα κείμενα μας εκτός από έγχρωμα να είναι έντονα, υπογραμμισμένα ή και ουράνιο τόξο εάν θελήσουμε

  • Ctrl + B για BOLD που θα μπορούσε να είναι και BOLD
  • Ctrl + U για Underlined ή αλλιώς Underlined
  • Ctrl + R και χρώματα που θα μπορούσαν να είναι και reverse

Εάν γράφετε με χρώματα και δεν τα βλέπουν οι χρήστες, σημαίνει ότι ο founder απενεργοποίησε τα χρώματα. Εάν θέλετε να το επιβεβαιώσετε κοιτάξτε στο status σας, εάν έχετε κάποιο μήνυμα όπως αυτό «#hellas You cannot use control codes on this channel. Not sent: * » ή απλά δείτε τα modes του καναλιού, παράδειγμα: [+cnrt] (+c σημαίνει ότι δεν επιτρέπει χρώματα).